Топлане поново траже помоћ

voj_toplanaУ сусрет леденим данима, топлане све теже греју станове. Од Нафтне индустрије Србије поново траже помоћ у плаћању мазута. НИС је вољан да прихвати нови репрограм старог дуга до краја грејне сезоне, сазнаје РТС.

Топлане се сналазе са енергентима, да у ове ледене дане не дође до прекида грејања. Најугроженијма је стигао мазут из робних резерви, који ће морати да врати, а има га за две седмице грејања.

 

Zajačarska toplana traži od Beogradskih elektrana pozajmicu. Svi rokovi za stari dug su istekli, pa je pojedinim toplanma NIS yaustavio dalje isporuke. Udruženje toplana zvanično se obratilo NIS-u za pomoć.

“Zbog velikih potraživanja dugova za grejanje i nemogućnosti toplana da svoje obaveze servisiraju na vreme, Udruženje toplana se obratilo NIS-u sa zahtevom da se do kraja grejne sezone Toplanama omogući normalna isporuka mazuta”, rekao je direktor Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić.

Udruženje toplana predlaže da se postojeći dugovi, koji se kreću na nivou milijarde dinara, rešavaju pojedinačno sa toplanama, a da se grejanje do 15. aprila završi na najbolji način.

“Stoga smo molili NIS da iznađe načine da pomogne toplanama”, ističe Lečić.

U NIS-u podsećaju da su već odlagali plaćanja i da su isporučili dogovorene količine mazuta. Kako bi rešili problem, novi zahtev toplana, kažu, razmatraju sa nadležnima u Vladi.

Kako RTS nezvanično saznaje, NIS je voljan da prihvati još jedan reprogram starog duga do kraja grejne sezone, a nove isporuke mazuta da po nešto nižim cenama. Većina toplana već poskupljuje grejanje za šest odsto koliko je država odobrila u ovoj godini.

“Jedini razlog traženja povećanja cena grejanja je povećanja cene mazuta. To je dodatni trošak za toplanu od 40 miliona dinara. Ukoliko ne povećamo cene grejanja možemo dovesti u pitanje ovu grejnu sezonu. Otežavajuća okolnost su veliki dugovi građana koji u ovom trenutku iznose 50 miliona dinara”, rekao je direktor valjevske toplane Dragan Despotović.

Prema rečima direktora valjevske toplane, to je sistemski problem koji se ponavlja iz sezone u sezonu.

Predlog da cene grejanja prate cene gasa

Skupština grada Beograda, kao osnivač Beogradskih elektrana, ima i novi predlog da cene grejanja prate cene gasa. Ističu da je taj energent samo od početka grejne sezone poskupeo 20 odsto.

Goran Aleksić, član gradskog veća Skupštine Beograda kaže da ako gas na tržištu raste, onda i cena grejanja mora da ide gore srazmerno, a ako gas krene da opada onda svakoga meseca možemo da obaramo cene, što nije nikakav problem.

“Ako je uticaj gasa na cenu grejanja preko 67 odsto onda je to logičan potez da cena grejanja prati cenu gasa na svetskom tržištu”, rekao je Aleksić.

U EPS-u upozoravaju da je skup gas razlog što su mnoga domaćistva, posebno u Vojvodini, prešla na grejanje na struju, a većina dogreva stanove gde toplane lošije rade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *