Грејање скупље од новембра за 15%

(Прес, Новости, Б92)Београд – Ако Влада Србије усвоји нову методологију за обрачун цене централног грејања, домаћинства би већ од следећег месеца могла да добију рачуне веће за 15 одсто.

До удара на породичне буџете доћи ће и у јануару, јер веће цене струје и гаса би могле да ступе на снагу већ у првим данима следеће године.

Министарство рударства и енергетике припремило је нову формулу за израчунавање цене централног грејања, о којој би Влада Србије могла да одлучује већ на следећој седници.

Како каже председник Удружења топлана Милован Лечић за Новости, нова обрачунска методологија би требало да буде усвојена ових дана, а да би њена примена могла да почне за месец дана. „Овим би се цена грејања мењала са ценом енергената. Нова методологија ће јасно дефинисати критеријуме за одређивање цене у свим топланама“, каже он.

Лечић за Прес наводи да би примена ове методологије у просеку повећала цену грејања за 15 одсто. „То не значи да ће у свим градовима бити толико повећања. Негде ће поскупети више, а негде мање. До сада је цена грејања могла да расте у зависности од процента инфлације. Тако смо ове године имали раст од шест до осам одсто, што је мало у односу на цену енергената. Уколико буде усвојена ова методологија, диспаритет између цене грејања и енергената неће бити толики“, објаснио је Лечић.

Нова методологија значила би да цена грејања зависи и од инфлације и од кретања цене енергената на светском тржишту. Практично, грејање би поскупљивало аутоматски и много чешће него до сада, чак и неколико пута у току једне сезоне.

У Министарству енергетике је потврђено да је нова методологија за обрачун цена у припреми. „У методологији за обрачун цена налази се формула која ће имати један фиксни део, у који ће улазити оправдани трошкови топлана, док ће други део бити варијабилан и у њега ће улазити реалне цене енергената“, објашњавају у министарству и наглашавају да ће нове цене решити проблем дуговања топлана.

Незванично, фиксни део би требало да буде 25-30 одсто од износа на рачуну и он ће се једном годишње усклађивати са инфлацијом, док ће остатак од 70-75 одсто бити варијабилан и зависиће од цена мазута, гаса и угља на светском тржишту. Остаје само непознаница на који период би се цена усклађивала са ценом енергената.

 

Од јануара поскупљују и струја и гас

 

Да би се избегло повећање инфлације, држава ове јесени није дала зелено светло за поскупљење гаса и струје.

 Почетком јесени очекивало се поскупљење гаса од 18,2 одсто, док су у Србијагасу напомињали да би реално повећање требало да буде 25,1 одсто. Међутим, коначан износ даће Агенција за енергетику након прорачуна када пристигне захтев.

Упркос неким наводима да би било реално да и струја поскупи између 35 и 40 одсто, упућени кажу да ЕПС неће тражити толико. Али, нико за сада не жели да спекулише колика би нова цена струје могла да буде. Јер, како кажу у ЕПС, још не постоји било какав договор о конкретном износу корекције цене после 1. јануара.

„Захтев неће бити поднет док не будемо сигурни да ће бити и одобрен. Јер, дешавало се да поднесемо захтев, за који, касније, није било сагласности. Зато, кренућемо у поступак за промену цене тек када буду обављене све консултације са државом и буде извесно да ће повећање бити и одобрено“, кажу у ЕПС.

 

(Прес, Новости, Б92)


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *