13.03.2013. Успостављање одрживог система снабдевања топлотном енергијом

 Министар енергетике, развоја и заштите животне средине у Влади Републике Србије Зорана Михајловић најавила је данас да ће примена Уредбе о начину одређивања највиших и најнижих просечних цена топлотне енергије у грејној сезони 2012/2013. године, која је требало да важи до краја ове грејне сезоне, бити продужена.

Михајловић је на конференцији за новинаре навела да је ова уредба, која је донета у октобру 2012. године, требало да важи до 15. априла ове године, али да ће њена примена бити продужена и да ће она бити основа за припрему следеће грејне сезоне.

Она је истакла да једна четвртина од укупно 58 топлана у Србији није поштовала поменуту уредбу, и напоменула да у највећем броју случајева није поштована одредба да цене грејања за привреду буду до 50 посто веће него за грађане.

Према њеним речима, Уредба је донета због великих диспаритета у ценама грејања за грађане и за привреду, који се кретао у распону 1:4, док сада износи 1:1,5.

Влада је, како је навела, донела ову уредбу како би се смањиле велике разлике у ценама грејања међу топланама и обезбедило стабилно снабдевање становништва и привреде.

Михајловић је саопштила да ће инспекција контролисати примену поменуте уредбе, уз напомену да су за непоштовање њених одредби предвиђене новчане казне.

Она је нагласила да ће држава обезбедити средства за инфраструктуру у топланама како би оне у наредних годину до две биле енергетски ефикасне и модернизоване.

Такође, Михајловић је истакла и да је предвиђено да топлане до 2015. године пређу на наплату грејања по утрошку, и додала да ће бити расписан централизован тендер за набавку калориметара, за шта ће бити издвојено 3,6 милиона евра.

Према њеним речима, ефикасност топлана у Србији сада износи између 30 и 45 посто, док би увођењем когенеративних простројења за производњу струје и топлотне енергије ефикасност требало да буде од 80 до 95 посто.

Михајловић је истакла да потраживања топлана у Србији износе 20 милијарди динара, а да оне саме дугују између 35 и 37 милијарди динара.

Министар регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић најавила да је да ће то министарство, заједно са Министарством енергетике, развоја и заштите животне средине, радити на краткорочним и дугорочним мерама за увођење одрживог система снабдевања топлотном енергијом, који ће грађанима омогућити квалитетно и безбедно грејање.

Калановић је навела да ће Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе препоручити локалним самоуправама да топлане отпишу камате на дугове грађана и привреде за грејање.

Предложени отпис камата ће, како је истакла, важити само уз репрограм дуговања, односно отплату главнице на рате.

Калановић је саопштила да ће препорука о отпису камата на дуговања грађана и привреде за грејање ићи истовремено са предлогом о отпису камата на дуговања топлана за енергенте.

                                                                                     

Преузето:  Пословно јутро

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *