Лечић: Потраживања топлана 11 милијарди динара

(Еconomy.rs, Тaнјуг 20. јун 2011.) Највећи проблем топлана у Србији, којима се тренутно дугује око 11 милијарди динара, је хронична неликвидност због немогућности да наплате своја потраживања, изјавио је данас Танјугу председник Удружења топлана Србије Милован Лечић.

Он је навео да дуг топлана тренутно износи 10 милијарди динара, а да се топланама дугује око 11 милијарди динара.

Највећи проблем топлана је хронична неликвидност због немогућности да наплате своја потраживања, што угрожава и ремонте и припреме топлана за следећу грејну сезону, додао је Лечић.

Неке топлане у Србији су, како је рекао, у прошлој години забележиле позитивне резултате, а неке губитке.

Лечић је нагласио да су топлане у највећој мери вратиле дуг за мазут из прве транше коју су добиле као помоћ из Републичких робних резерви, током прошле грејне сезоне.

За наплату доспева и друга транша мазута из робних резерви, додао је Лечић, који је изразио очекивање да ће рок за враћање тог дуга бити продужен до 1. септембра.

Из робних резерви топланама је током прошле зиме одобрена помоћ од око 50.000 тона мазута.

Влада Србије продужила је рок за враћање тог мазута, који је истекао крајем марта, а такође је и снизила цену по којој топлане позајмљени мазут отплаћају по цени од 41 динар за килограм, уместо договорених 47 динара за килограм. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *