Струја скупља за 15,1 одсто

БЕОГРАД,  (Бета) Струја у Србији поскупеће од сутра у просеку за 15,1 одсто, на 6,83 динара (6,6 евроценти) по киловат часу са урачунатим порезом на додату вриједност (ПДВ).

Како су навели у Електропривреди Србије (ЕПС), за домаћинства киловат час без урачунатих попуста, коштаће 6,54 динара, а за индустрију 5,91 динар.

ЕПС је за домаћинства у Србији која месечно (за 30 дана) троше до 350 киловат часова и немају дуговања увео попуст од 11,89 одсто на цену струје.

Према процјенама ЕПС-а, то право којим се подстиче рационална потрошња струје оствариће половина, односно око 1,5 милион свих домаћинстава у Србији.

Поред тога, ЕПС ће за редовно плаћање рачуна за струју наставити да омогућава попуст од пет одсто. Социјално угрожени грађани који троше мјесечно (за 30 дана) до 350 киловат сати електричне енергије, уз евиденцију о свом социјалном статусу, уз наведене имаће и право на додатни попуст од 35 одсто.

Када се урачунају попусти, поскупљење струје у Србији у просјеку износиће 13,9 одсто, односно 10,3 одсто за домаћинства. ЕПС наглашава да су сви попусти које на годишњем нивоу одобрава та компанија око 40 милиона евра, а то је вредност једномесечне потрошње трећине Србије или вредност електричне енергије коју у једном месецу за 800.000 купаца испоручи Електродистрибуција Краљево.

Претходно поскупљење струје у Србији било је 1. марта 2010. године у просеку за 10 одсто.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *