У борској Топлани задовољни динамиком реконструкције вреловода

До почетка грејне сезоне у Бору би требало да буде замењено више од четири километра вреловодне мреже. Средства за ову намену обезбеђена су из развојног кредита KfW банке, а од шест локација, колико је предвиђено  за ову годину, радови су у протекле три недеље почели на три.

РТВ Бор

БОР – Реконструкција вреловода борске Топлане почела је пре двадесетак дана на три локације у граду. До сада је ископано око 600 метара трасе у Новом градском центру, улици Николе Пашића и околини борске болнице. Уклањају се старе цеви и постављају нове, а комплетни радови су до сада завршени на приближно 200 метара вреловода и ови канали су затрпани. Надлежни у борској Топлани кажу да су задовољни динамиком радова, али да проблема увек има.

„У трећој смо недељи како се реализује пројекат КФW програм замене вреловода на територији града. До сада заиста нисмо имали неких већих проблема у динамици реализације програма. Ископано је 600 метара трасе  до сада на три локације, а трећина тога је већ затрпана. Наравно у току реализације пројекта буде неких мањих проблема, а они се најчешћи односе на подземне инсталације, водоводне, канализационе, струјне и оптичке каблове, тако да се дешава да се нека од инсталације прекине, али то је ризик посла и ја молим и апелујем на све грађане да имају стрпљења и разумевања за ово што радимо, јер су бенефити онога што доноси овај пројекат изузетно значајни пре свега за грађена и за град Бор. Са новим топловодом смањићемо губитке у мрежи, самим тим мањи су трошкови производње топлотне енергије, а грађани ће имати боље, квалитетније и стабилније грејање. За ову годину планирано је 6 секција на територији града. Тренутно се радови изводе на 3 секције и очекујемо да оно што смо планирали за ову годину, буде завршено најкасније до 1. октобра. Након што се радови заврше, обавеза извођача је да све доведе у првобитно стање, како је било пре почетка извођења радова. То се односи и на асфалт и на бетон и на зелене површине, бехатон коцке, партерно уређење, хортикултуру, значи све, оно што је урађено мора да се врати у првобитно стање“, каже Игор Јанковић, в.д. директора ЈКП „Топлана“ Бор.

За ову годину планирана је замена четири до пет километара вреловода, а за наредну годину још толико, чиме ће бити замењена трећина мреже на најкритичнијим и најстаријим локацијама. Укупна вредност радова на реконструкцији вреловода  је 4 и по милиона евра, а средства су обезбеђена из развојног кредита KfW банке, са роком отплате од 10 година. (РТВ Бор: Дејан Ђорђевићhttps://rtvbor.rs/u-borskoj-toplani-zadovoljni-dinamikom-rekonstrukcije-vrelovoda/ )

РТВ Бор