PU “Toplane Srbije“

USAID Better Energy u saradnji sa Poslovnim udruženjem „Toplane Srbije“, organizovao je u Obrenovcu drugu od tri radionice namenjene pružanju tehničke podrške toplanama za daljinsko grejanje s ciljem povećanja upotrebe obnovljivih izvora energije i unapređenja energetske efikasnosti u sistemima daljinskog grejanja (SDG) u Republici Srbiji. Ove radionice namenjene su jačanju kapaciteta SDG za donošenje odluka o primeni novih tehnologija uz pomoć seta alata koji nosi naziv DHP INVESTMENT ToolKit, a koji je osmišljen i razvijen u okviru projekta “Bolja energija”.

Cilj druge radionice je prikazivanje praktične primene ToolKit alata kroz zajednički rad sa predstavnicima SDG na konkretnim primerima.

DHP INVESTMENT ToolKit predstavlja set alata koji omogućavaju analizu i rangiranje projekata, te pored tehničkih koristi prikazuje finansijske efekte projekta, što menadžmentu SDG omogućava optimalno planiranje i izbor investicija. ToolKit se sastoji iz 17 modula (alata) koji su zasnovani na tabelarnim proračunima. Upotrebom odgovarajućeg modula procenjuje se održivost projekta i izračunavaju indikatori i nivelisana cena proizvedene, odnosno uštede energije i smanjenje emisija štetnih gasova.“

USAID Better Energy izvor: PU „Toplane Srbije“