Почела уградња калориметара

У борским подстаницама почела је уградња 208 калориметара, којима ће се контролисати потрошња топлотне енергије. Ипак, плаћање по утрошку неће почети од ове грејне сезоне, већ ће се, након уградње калориметра, од ове године интерно анализирати потрошња топплотне енергије а садашњи рачуни упоређивати са будућим.

 

 Радови у пуном јеку

 

„У овом тренутку се уграђују калориметри који су предуслов за очитавање на даљину. Урадићемо базу података корисника услуга, и за почетак, по пројекту КfW банке, биће омогућено очитавање на даљину у 20 подстаница“, рекао је руководиоц производње у борској Топлани, Десимир Миљковић.

 

 Изјава медијма: Десимир Миљковић и Небојша Љубомировић

 

За разлику од садашње ситуације, када се грејање плаћа по метру квадратном, без обзира на квалитет испоручене топлотне енергије, уградњом калориметара Борани ће у будућности плаћати утрошак топлотне енергије по киловат сату, односно, онолико колико заиста и потроше.

 

„Ипак, права уштеда би се постигла уградњом делитеља топлоте и термостатним вентилима у становима, односно, на радијаторима појединачно. Тада ће корисник моћи сам да регулише топлоту у свом стану“, објаснио је Миљковић.

 

Он каже да се дневно уграђују калориметри у три до четири подстанице и план је да за највише месец и по дана цео посао буде завршен.

 

Према његовим речима, реч је о калориметрима марке (KAMSTRUM, model Multical 602), који су заправо прецизни ултразвучни мерачи, којима ће се у завршној фази на даљину мерити количина испоручене топлотне енергије.

 

 

„Од наредне године, у подстаницама ће бити уграђивани и терморегулациони уређаји како би се уједначило грејање у целом граду“, рекао је Миљковић.

 

Душан Јарић, власник „Еуроинвест Монт“ из Обреновца, фирме која у Србији али и Европи уграђује калориметре, каже да се уградња одвија по плану и без икаквих проблема.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *