Борска Топлана у приправности до 3. маја

Грејна сезона у Бору завршена је 15. априла, али борска Топлана наставила је данас да греје и тако ће бити и надаље, до 3. маја, уколико спољна температура буде нижа од 12 степени. У овом предузећу протеклу грејну сезону оцењују успешном јер је прелазак на нови енергент омогућио стабилно грејање и уштеде.

(Преузето: РТВ Бор)

БОР – Иако је грејна сезона завршена 15. априла, борска Топлана ће бити у приправност да уколико спољна температура буде нижа од 12 степени, настави да греје грађане прикључене на систем даљинског грејања. Протекла зимска сезона у Бору оцењена је као успешна, а остварене су значајне уштеде, како због преласка на нови енергент, тако и због временских услова.

„Показало се да је улагање града у прелазак на нови енергент било потпуно оправдано. У односу на прошлу, ова грејна сезоне коштаће за трећину мање. Уз то добијена је стабилност система, у погонском делу није било кварова, а загађење ваздуха је сведено на законом прописану меру, тако да ће и такса према министарству бити мања. Грађани који су на систему даљинског грејања могу да очекују да ће у случају нижих спољних температура, како градска одлука и налаже, до 3. маја имати грејање и ми смо у пуној приправности“, каже Игор Јанковић, в.д. директора ЈКП „Топлана“ Бор

Без обзира на уштеде, на основу одлуке Скупштине града Бора од првог априла цена грејања је повећана за 30 одсто.

„Ово јесте непопуларан потез, али је био неопходан. Топлана живи од наплате испоручене енергије грађанима, а цена није мењана пет година. У међувремену су поскупело је све што нам је потребно за рад. И поред помоћи града, у супротном би или остали без могућности да платимо добављачима или радницима“, каже Јанковић.

По завршетку грејне сезоне очекује се почетак радова на замени дела вреловода у Бору, али и изградња нове Топлане, на простору садашњих магацина Центроистока. На тај начин требало би да буде обезбеђено додатно смањење трошкова у Топлани. изградња нове топлане биће финасирана из градског буџета, док су за замену вреловода средства обезбеђена од KFW банке.

(Преузето: РТВ Бор:  https://youtu.be/RgnT98zxYxA )