Oбновљиви извори за грејање и хлађење

Грејање и хлађење обновљивим изворима енергије, мора постати важан део Иницијативе паметних градова у оквиру Стратешке енергетске технологије (СЕТ) – Плана Европске уније.

То је мишљење експерата који представљају 70 европских градова и Европске технолошке платформе о обновљивим изворима за грејање и хлађење (РХЦ-платформа) , а који су се окупили у радионици која је одржана у фебруару 2011 у Бриселу.

Као резултат тога, учесници семинара и одбор РХЦ-платформе, једногласно су усвојили резолуцију којом се од Европске комисије захтева да уведе обновљиве технологије за грејање и хлађење у сваки појединачни пројекат паметних градова.

Око 50% потражње финалне енергије данас се користи за грејање и хлађење, а градови су најважнији актери у процесу трансформације нашег енергетског система у смеру одрживости. Сходно томе, РХЦ-платформа је била домаћин радионице под називом „Допринос обновљивих извора за грејање и хлађење у паметним градовима“ који је подржан од стране Аустријског министарства за саобраћај, иновације и технологију.

Главни циљ радионице био је да се разговара о могућим предностима технологије за грејање и хлађење обновљивим изворима енергије у пројекту Иницијативе паметних градова.
У свом обраћању публици, Герард Стриј-Хип, председник РХЦ-платформе, нагласио је да хитна трансформација нашег енергетског система захтева више истраживања и развоја као и даље иновације. „СЕТ-план је најмоћнији инструмент у развоју енергетских технологија од стране Европске уније у наредној деценији“, рекао је он, „али и поред великог значаја сектора за грејање и хлађење, у процесу трансформације нашег енергетског система у онај одрживи, само пројекат Иницијативе паметних градова укључује грејање и хлађење унутар задатог СЕТ-плана.

„То је разлог зашто РХЦ-платформа фокусира своје активности на пројекат Иницијативе паметних градова и захтева значајну улогу за обновљиве изворе за грејање и хлађење у оквиру те иницијативе.
Централну улогу коју има технологија обновљивих извора енергије за грејање и хлађење у овом пројекту нагласио је такође и Стефан Тостман, шеф Одељења за енергетске технологије и координацију истраживања у Генералној дирекцији за енергију Европске комисије, одговоран за развој пројекта Иницијативе паметних градова. Он је поздравио активан допринос РХЦ-платформе за развој Иницијативе паметних градова, и најавио да ће ове године Европска комисија започети прве активности предвиђене овом Иницијативом.

Овај догађај је обезбедио јединствену прилику представницима различитих европских општина да разговарају о примерима најбоље праксе примене обновљивих извора грејања и хлађења у „паметним градовима“, а нарочито најпогоднији начин интегрисања обновљивих извора грејања и хлађења у великим, као и у малим и средњим „паметним градовима“. Као један од примера , град Грац је представио свој систем даљинског грејања који се углавном заснива на обновљивим изворима енергије.

Учесници семинара су на крају усвојили резолуцију о Иницијативи паметних градова. Ова резолуција, који је такође усвојена од стране Управног одбора РХЦ-платформе, састоји се од седам тачака
којима се дефинише начин примене овог пројекта. Овом резолуцијом се предлаже подршка само оним градовима у оквиру Иницијативе са мастер планом који укључује развој сектора грејања и
хлађења, специфичних РХЦ-циљева, решења која захтевају мешавину РХЦ-различитих технологија и енергетске ефикасности, и која, такође, уважавају пуну предност локалних ресурса.
(Преузето са energyobserver.com)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *